Mari pogoaa!! Mari pogoaa!!
Ypö-Viis

- Lyhyt oppimäärä -Ypö-Viis on se punkbändi, joka yleensä muistetaan ensimmäisten suomalaisten omakustannepunklevyjen tekijänä. Lyhyen elinkaarensa aikana bändi ehti julkaista kaksi omakustannesingleä, sekä live-lp:n omalla Karva-Levyt -merkillään. Esikoissingle "Energia on A ja O" sekä toinen single "Mari Pogoaa" ovat tänä päivänä klassikon maineessa, joista harrastajien keskuudessa pyydetään vallan uskomattomia summia. Yhtä legendaarinen ja tänä päivänä arvokas on myös "Karhulan poikii live". Ajan henki oli tehdä kaikki itse ja vastustaa kaikkea "kaupallista". Hyvin ne levyt silti kaupaksi menivät, painokset myytiin loppuun ja sitä rataa...

Pokolle siirtymistä alleviivattiin singlellä "Me myytiin itsemme", jonka Juho Juntusen piirtämässä kannessa bändi tuodaan Rolls Roycella studioon. Liiallinen vakavuus ei ollut koskaan bändin riippana. Bändin keikoilla oli energia todellakin a ja o. Silti soitto pysyi useimmiten ihmeteltävän hyvin kasassa huolimatta siitä, että kitarapiuhat ja mikrofonitelineet olivat yleensä solmussa jo heti ensimmäisen biisin jälkeen. Soittotaitoa olikin hankittu jo ennen punk-herätystä. Bändi soitteli "vanhojen pierujen" musiikkia pari vuotta ennenkuin 1977 tuli punk, ja kaikki muuttui.

Valtava innostus levisi nuorison keskuudessa, apaattinen ja turhautunut 70-luvun lopun nuorisosukupolvi huomasi yhtäkkiä mitä kaikkea sitä voikaan tehdä. Ne, jotka eivät osanneet soittaa tekivät omakustannelehtiä ja kävivät punkbändien keikoilla. Rokkareita pidettiin harhaanjohdettuina markkinatalouden uhreina, armeijaa vastustettiin ja hauskaa oli. Ypö-Viiden ura jäi valitettavan lyhyeksi; vuonna -81 julkaistiin viimeinen single ja pian toiminta lopahti kokonaan. Voidaan sanoa, että bändi loppui ulkoisiin ristiriitoihin. Tuli opiskeluja, armeijaa ja mitä kaikkea häiriötekijöitä nyt nuoren miehen elämään tuppaa ilmaantumaan.

Ypö-Viis ehti kuitenkin jättää lähtemättömän jäljen suomipunkin historiaan, ja se on enemmän kuin useimmat muut alan kohkaajat ovat onnistuneet saamaan aikaan.

Yhtyeen kaikki jäsenet ovat jatkaneet aktiivisesti musiikkiharrastustaan omilla tahoillaan; Mikko ja Miika Pojat -yhtyeessä, Jari Avo-Heyskasessa ja Sadan Metrin Aidoissa sekä Rabbe ravintolabändeissä ja mieskuoroissa.

Uskomatonta, mutta totta!! (missasitko???)